top of page
Skribentens bildAnders Rydbacken

Djupdykning i personlighetstester

Uppdaterat: 12 dec. 2024


Personlighetstester används för att mäta en persons normala beteendemönster. Målet är att identifiera hur någon agerar i olika situationer vad är personens naturliga beteenden, sociala tendenser och hur vi normalt hanterar stress, relationer och beslutsamhet. Personlighetstester används ofta inom rekrytering, team utveckling och som personlig utveckling. Det finns flera olika typer av personlighetstester och de kan fokusera på olika aspekter av personligheten, från generella drag till mer specifika egenskaper som ledarskap eller känslomässig intelligens, EQ. Personlighetstester ger värdefulla insikter om personens beteende. Mest träffsäkert blir det om man mekaniskt sätter poäng på personens resultat från både intervjuerna och testerna. Personlighetstester har funnits sedan början av 1900 talet. Det finns 2 varianter av personlighetstester där Myers Briggs MBTI och DiSC testerna som är så kallade typ tester där personen blir indelad i olika personlighetstyper och bör inte användas i rekryteringssyfte. De tester där vi hittar omfattande forskning kring utvecklades av bland annat Gordon AllportHans Eysenck och Raymond Cattell. Sedan början av 2000-talet dominerar Big 5 eller Femfaktorteorin och är nästintill standard att utgå ifrån när man idag skapar personlighetstester. De är uppbyggda som egenskapstester där personen blir bedömd på en skala i jämförelse med andra.

Femfaktormodellen är den dominerande modellen inom personlighetspsykologi för att beskriva hur våra personligheter är sammansatta av personlighetsdrag. Den kallas Big5 för att den bygger på fem faktorer/dimensioner som vart och ett bestämmer vårt personlighetsdrag.

 

Dessa fem personlighetsdrag blir tillsammans en karta över vårt naturliga beteende.

 

  1. Öppenhet – (Openness) detta är personer som är öppna för nyheter och kan vara först med exempelvis ny teknik, de är intellektuellt nyfikna, öppna för känslor, känsliga för skönhet och villiga att prova nya saker. De tenderar att, i jämförelser med mer slutna människor, vara mer kreativa och mer medvetna om sina känslor. De är också mer benägna att ha okonventionella övertygelser.

  2. Samvetsgrannhet (Conscientiousness) dessa personer har en tendens att visa självdisciplin, agera ansvarsfullt och sträva efter att uppnå överenskommelser och milstolpar mot eller utanför förväntningar. Dessa personer relaterar till hur de själva kontrollerar, reglerar och styr sina impulser. Höga poäng på samvetsgrannhet indikerar ett beteende för planerat snarare än spontant beteende. Den genomsnittliga samvetsgrannheten stiger bland unga vuxna och minskar sedan bland äldre vuxna.

 

  1. Extraversion (Extraversion) – dessa personer utstrålar energi, positiva känslor, självsäkerhet och en tendens att söka stimulans och andras sällskap. Utåtriktade personer kännetecknas av en bredd av aktiviteter, de är högaktiva i utåtriktade situationer och utnyttjar externa medel för att skapa energi. Utåtriktade tycker om att interagera med andra och uppfattas ofta som fulla av energi. De tenderar att vara entusiastiska individer. Motsatsen som är introverta och har lägre socialt engagemang och energinivåer än utåtriktade. I allmänhet är vi en kombination av extroverta och introverta vilket kallas för att vara ambivert.

 

4. Vänlighet (Agreeableness) – dessa personer har en tendens att vara medkännande och samarbetsvillig snarare än tävlingsinriktad och fientligt inställd mot andra. Den överensstämmande egenskapen återspeglar individuella skillnader i allmänhetens intresse för social harmoni. Vänliga personer ser till att komma överens med andra. De är allmänt hänsynsfulla, snälla, generösa, pålitliga, hjälpsamma och villiga att äventyra sina egna intressen till förmån för andra. Tillmötesgående personer tenderar också att ha en mycket optimistisk syn. Det motsatta beteendet av vänlighet är avvisande, men det manifesterar sig i beteendemönster som är socialt obehagligt. Manipulation och elakhet gentemot andra, brist på omsorg eller medkänsla, brist på intresse för andra och deras problem är alla ganska vanliga drag.

 

·5. Känslomässig instabilitet (Neuroticism) De här personerna har en tendens att lätt kunna uppleva obehagliga känslor som till exempel ilska, ångest, depression, eller sårbarhet; ibland kallad emotionell instabilitet.Enligt Eysencks (1967) teori om personlighet är känslomässig instabilitet kopplad till låg tolerans för stress och ett stort medlidande för andra. De som presterar högt i på det här personlighetsdraget är känslomässigt reaktiva och de tenderar också att vara lättvindiga i sitt sätt att uttrycka känslor. De är mer benägna att tolka vanliga situationer som hotande och mindre frustrationer som hopplöst svåra. Deras negativa känslomässiga reaktioner tenderar att fortsätta under ovanligt långa perioder, vilket innebär att de ofta är på dåligt humör. Personer som får låga poäng på känslomässig instabilitet tenderar att vara mer känslomässigt stabila och mindre reaktiva mot stress. De tenderar att vara lugna, jämna och mindre benägna att känna sig spända eller oroliga.

 

  Olika typer av personlighetstester och exempel:

 

1.    OPQ (Occupational Personality Questionnaire) från SHL Group,

  OPQ är ett av världens mest använda personlighetstest och finns tillgängligt på ett 40-tal språk

Vad det mäter: OPQ mäter arbetsrelaterade personlighetsdrag, såsom relationer, tankesätt och känslor. OPQ är anpassat för att identifiera vilka beteenden som en person naturligt uppvisar.

Typ av test: OPQ är online baserat med en tidsåtgång på ungefär 20 minuter

OPQ använder IRT (Item Response Theory) vilket betyder att varje item poängsätts var för sig till skillnad från CTT (Classic Test Theory)

Användningsområden: Rekrytering, utveckling, ledarskapsbedömning.


2.    StrengthsFinder heter numera Clifton Strenghts och ägs av Gallup

 

Vad det mäter: StrengthsFinder fokuserar på att identifiera en individs starka sidor snarare än att mäta svagheter. Det betonar personlighetsdrag som är relaterade till hur människor kan använda sina talanger och styrkor i arbetet och livet.

Typ av test: Testet består av en serie på 177 frågor och ger en detaljerad rapport om vilka styrkor du har baserat på 34 olika talanger.

Användningsområden: Personlig utveckling, karriärrådgivning, teamutveckling.

 

  1. Hogan Personality Inventory (HPI) från Hogan Assessment System

 

Vad det mäter: HPI är ett test som används för att mäta normala personlighetsdrag och deras inverkan på arbetslivet, inklusive arbetsprestation, ledarskap, och

medmänskliga relationer.

Typ av test: Det är normerat för att mäta och jämföra individens personlighetsdrag mot en referensgrupp och tar ca 20 minuter.

Användningsområden: Rekrytering, ledarskapsutveckling, och teamutveckling.

 

4.      MAP - Measuring and Assessing Potential från Assessio  

 

  Vad det mäter: MAP är ett modernt, vetenskapligt baserat personlighetstest, som dels ger en god beskrivning av individens personlighet men som också, med dokumenterad precision, förutsäger prestation och baseras på Femfaktorteorin Big 5

Typ av test: Testet består av 5 skalor och 25 underskalor och tar ca 20 minuter

Användningsområden: Rekrytering, utveckling och att identifiera talanger

 

3 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page